Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ - ALOE BARBADENSIS MILLER

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

 

Η ψυχή της Forever είναι ο μοναδική Aloe Barbadensis Miller και είναι το πιο οφέλιμο είδος αλόης από τα 300 που υπάρχουν. Έχει πάρει από τα αρχαία χρόνια διάφορες ονομασίες όπως το φυτό θαύμα – το δώρο της φύσης – σιωπηλός θεραπευτής – παραδεισένιο ραβδί και άλλα. 

u

Για να μάθουμε μερικά πράγματα για την Αλόη Βέρα θα απαντήσουμε σε μερικές βασικές ερωτήσεις και οι απαντήσεις παρακάτω στη σελίδα μας…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ALOE VERA;

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ;

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ALOE VERA ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ;

ΠΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ;

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΤ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ALOE VERA ΙΣΤΟΡΙΚΑ;

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ Η ALOE VERA;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ALOE VERA;

Η Αλόη Βέρα είναι χυμώδεις, μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Όταν είναι ώριμη, το εσωτερικό ζελέ συλλέγεται, σταθεροποιείτε και συσκευάζεται, ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο ζελέ του φυτού. Το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της Αλόης μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο ως πόσιμος χυμός, με πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα συστατικά, για κρέμες και λοσιόν που χρησιμοποιούνται τοπικά, θρέφουν το δέρμα και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητά του. Για να ενεργήσει σωστά ένα προϊόν, πρέπει το κύριο συστατικό του να είναι η Αλόη Βέρα.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ;

Το όνομά της Αλόη Βέρα, ή Αλόη η Γνησία θεωρείτε ότι προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh, τη συριακή alwai ή την εβραική halal, που σημαίνει «λαμπερή, πικρή ουσία«.

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ALOE VERA ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ;

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι αλόης και μερικές από αυτές είναι δηλητηριώδης. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη περίπτωση αναζήτησης της απόκτησης ενός φυτού αλόης.

Στην οικογένεια της αλόης, αυτή που έχει τα περισσότερα ιατρικά οφέλη είναι η Aloe Barbadensis Mille, η οποία ονομάζεται και Aloe Linne, Aloe Vulgariw ή Curacao Aloe.

Το όνομα αυτό «Aloe Vera» μεταφράζεται ως «Γνήσια Αλόη».

ΠΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ;

Η αλόη δεν θέλει παγωνιά, αλλά αντιθέτως ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα. Καταρχάς η αλόη χρειάζεται περίπου 4 με 5 χρόνια για να ωριμάσει σωστά και τα φύλλα της φτάνουν τα περίπου 60 εκατοστά σε μήκος και περίπου 8-10 εκατοστά σε πλάτος στη βάση τους. Τα φύλλα λεπταίνουν σταδιακά και καταλλήγουν σε αιγμή και διαθέτον μαλακά άκανθα στη περιφέρειά τους.

Άνθη-Αλόης

Άνθη-Αλόης

Στο κέντρο του φυτού φυτρώνουν μακριά, σωληνοειδή κίτρινα άνθη (στην aloe barbadensis miller). Στη βάση του κεντρικού φυτού αναπτύσσονται μικρά παραβλαστήματα ή βλαστάρια και μπορούν εύκολα να αποσπαστούν ώστε να δημιουργήσουν νέα μοσχεύματα.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του φυτού;

Η ζωή της αλόης έχει διάρκεια περίπου 12 χρόνια. Όταν συλλέγονται τα εξωτερικά φύλλα, το φυτό μπορεί να «θωρακιστεί» από την απώλεια νερού μέσω ενός προστατευτικού μηχανισμού που διαθέτουν τα σαρκώδει φυτά. Μέσα σε δευτερόλεπτα από τον διαχωρισμό, η τομή καλύπτεται με μια μεμβράνη και για τα επόμενα λεπτά μια προστατευική επικάλυψη αποτρέπει την περαιτέρω απώλεια χυμού, σταματώντας τη διαδικασία αφυδάτωσης του βλαστού, δίνοντας έτσι στο φυτό τη δυνατότητα παράτασης της ζωή του. Με αυτό το τρόπο η τομή επουλώνεται πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πως είναι η διατομή του φύλλου της Αλόης;

Εάν κόψουμε ένα φύλλο αλόης εγκάρσια θα παρατηρήσουμε τα εξής τμήματα:

 • Φλοιό – σύνθεση
 • Το χυμό σε θύλακες
 • Κολλώδης ουσία – Γλίσχρασμα
 • Φιλέτο ζελέ γέλης – αποθήκευση

Έχει πάχος περίπου 15 κυτταρικών στιβάδων, σκούρου πράσινου χρώματος με τραχιά – κηρώδη επιφάνεια. Η τραχύτητα οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου και μαγνησίου. Το χρώμα υποδηλώνει την παρουσία γλωροφύλλης η οποία χρησιμοποιεί ηλιακό φως, διαξείδιο του άνθρακα και νερό για την παραγωγή γέλης αλόης. Κάτω από τον φλοιό υπάρχουν αγγειώδεις δεσμίδες ή σωλήνες ξύλου και φλοιώματος.

Αυτός είναι ο χυμός ή το μεταφορικό σύστημα του φυτού, το οποίο παίρνει νερό και μεταλλικά στοιχεία από τις ρίζες και μεταφέρει τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης στη γέλη προς αποθήκευση.

Κάθε ζελέ  ή γέλη Αλόης περιέχει περισσότερα από 75 θρεπτικά συστατικά και 200 άλλες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων 18 αμινοξέων, 12 βιταμινών και 20 μετάλλων, ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ALOE VERA ΙΣΤΟΡΙΚΑ;

Που χρησιμοποιούνταν η Αλόη;

Η αλόη χρησιμοποιείτε εδώ και χιλλιάδες χρόνια. Μέχρι τον 18 αιώνα η ιατρική χρήση των βοτάνων ήταν ο συνηθισμένος τρόπος ιατρικής θεραπείας στη δύση. Επίσης θεωρούνται και τυχερό φυτό σε ορισμένους πολιτισμούς όπως την Αφρική.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών για τη χρήση βοτάνων και αλόης προέρχεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους των οποίων οι ιερείς τους ήτανε και βοτανικοί γιατροί. Επίσης υπάρχουν καταγραφές από Περσία, Μέση Ανατολή, Κίνα, Ιταλία, Ινδία, Αφρική και Ελλάδα.

Συνήθως η χρήση του φυτού είχε σχέση με την φροντίδα υγείας των στρατευμάτων μετά από μάχες.

Ποιοι χρησιμοποιούσαν την Αλόη ιστορικά;

Την εποχή του Ιησού Χριστού όλοι οι διανοητές όπως Κέλσος, Πλίνιος ο πρεσβύτερος και ο Διοσκουρίδης υποστήριζαν τη δύναμη της αλόης.

Οι 2 διασημότερες Αιγύπτιες βασίλισσες, η Κλεοπάτρα και Νεφερτίτη ήταν οι μεγαλύτερες υποστηρίχτριες της αλόης στο θέμα της περιποίησης.

Ο Μέγας Αλέξανδρος επίσης αναφέρετε ότι έχει κατακτήσει το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό και η μάχη δώθηκε για να εξασφαλίσει τα περίφημα αποθέματα του νησιού σε αλόη, η οποία ήτανε απαραίτητη για τη θεραπεία των πληγών των στρατευμάτων του.

Οι εξερευνητές Μάρκο Πόλο και Χριστόφορος Κολόμφος επίσης κατέγραψαν στα ταξίδα τους τη χρήση αλόης ως σημαντικού φαρμάκου.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ Η ALOE VERA;

 

Κάθε ζελέ  ή γέλη Αλόης περιέχει περισσότερα από 75 θρεπτικά συστατικά και 200 άλλες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων 18 αμινοξέων, 12 βιταμινών και 20 μετάλλωνιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο,

 

 1. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
 2. ΕΝΖΥΜΑ
 3. ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
 4. ΣΤΕΡΟΛΕΣ (ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ)
 5. ΣΑΠΩΝΙΝΕΣ
 6. ΑΜΙΝΟΞΕΑ
 7. ΛΙΓΝΙΝΗ
 8. ΑΝΘΡΑΚΙΝΟΝΕΣ
 9. ΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ
 10. ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ ΟΞΥ
 1. Βιταμίνες: Περιέχει μια ποικιλία βιταμινών, οι πιο σημαντικές όμως είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και το Βήτα Καροτένιο, πρόδρομος της βιταμίνης A. Η Αλόη είναι επίσης από τα λίγα φυτά που περιέχουν βιταμίνη B12, πολύ σημαντική για τους χορτοφάγους.
 2. Ένζυμα: Λιπάσες και πρωτεάσες διασπούν το φαγητό και βοηθούν την πέψη,καθώς και την καρβοξυπεπτιδάση που εμπλέκεται στην αντιφλεγμονώδη διαδικασία.
 3. Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Αυτά είναι το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το χρώμιο, το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, ο σίδηρος και το σημαντικότερο αντιοξειδωτικό σελήνιο.
 4. Στερόλες (Λιπαρά Οξέα): Οι τρεις κύριοι τύποι λειτουργούν ως ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
 5. Σαπωνίνες: Αφρώδεις μικροοργανισμοί που δρουν αντιμικροβιακά, ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες.
 6. Αμινοξέα: Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται 22 αμινοξέα, τους οικοδομικούς λίθους των πρωτεϊνών και η Αλόη Βέρα παρέχει 20 από αυτά. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το ζελέ της Αλόης μας δίνει 7 από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορούν να παρασκευαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή μας.
 7. Λιγνίνη: Αυτή η ξυλώδης ουσία προσδίδει στην Αλόη Βέρα την ικανότητα της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα.
 8. Ανθρακινόνες: Οι πιο σημαντικές είναι η αλοϊνη και η εμοδίνη, όλες μαζί όμως είναι δυνατά παυσίπονα και γνωστά για τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες. Στην αρχική μορφή τους είναι πολύ δυνατά καθαρτικά.
 9. Σακχαρίτες: Αυτοί περιλαμβάνουν τη σημαντική αλυσίδα πολυσακχαριτών που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
 10. Σαλικυλικό Οξύ: Το συστατικό αυτό είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθά τοπικά στη διάσπαση του νεκρού ιστού.

Pin It on Pinterest

Share This