Τα καταπληκτικά δώρα της κυψέλης

Στον κόσμο της αποδοτικότητας, της πολυδιεργασίας και τον καθημερινών ρουτίνων, είναι ενδιαφέρον να αναγνωρίσετε ότι μια από τις πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές επιχειρήσεις στον κόσμο είναι μια απλή κυψέλη. Αν οι Μέλισσες μπορούσαν να γράψουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα best seller στην οργανωτική συμπεριφορά και την ομαδική εργασία.

Αν και οι περισσότερες κυψέλες βρίσκονται σε λιγότερο από 1,5 μέτρο ψηλά παράγουν αρκετά από πιο θρεπτικά και εντυπωσιακά προϊόντα της φύσης. Η ταπεινή μέλισσα είναι υπεύθυνη για την, μεταξύ άλλων, γύρη, πρόπολη, το βασιλικό πολτό, το μέλι, το δηλητήριο της μέλισσας, κερί μέλισσας και μέλισσες γόνου ως αναφορά μερικών.

Η εκπληκτική Κυψέλη μας έχει δώσει μερικά από τα πιο ευεργετικά φυσικά προϊόντα διαθέσιμα σε όλους. Η επιστήμη δεν μπορεί να επαναλάβει αυτό που η φύση έχει τελειοποιήσει.

Το Μέλι

Το μέλι είναι ίσως το πιο διάσημο προϊόν από την κυψέλη. Λαμβάνοντας το μέλι από την κυψέλη είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες που γνωρίζει ο άνθρωπος. Χαρακτικά στους τοίχους των σπηλαίων στην ανατολική Ισπανία, με ημερομηνία περίπου το 7.000 π.Χ. φαίνεται η συναναστροφή των ανθρώπων με τη μέλισσα.

Μέλι έχει βρεθεί σε σφραγισμένα βάζα των αιγυπτιακών δικαιωμάτων από πριν 3.000 χρόνια και όταν εξετάστηκαν τα δείγματα το μέλι είχε διατηρήσει τη διατροφική του αξία. Η δημιουργία του μελιού ξεκινά με τις μέλισσες να προμηθεύουν νέκταρ από τα κοντινά χωράφια. Το νέκταρ στη συνέχεια το φέρνουν πίσω στην κυψέλη. Το νέκταρ τότε καταναλώνεται και αναμασιέται από μέλισσα και να περάσει στην επόμενη μέλισσα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί πάνω από εκατό φορές με κάθε μέλισσα προσθέτοντας το δικό ένζυμα το οποίο μαζί με το αναμασημένο νέκταρ δημιουργεί μέλι. Οι μέλισσες στη συνέχεια λαμβάνουν το μέλι και το αποθηκεύουν στα κύτταρα της κηρήθρας μέσα στην κυψέλη και αφαιρούν την υγρασία από αναζωπύρωση των φτερών τους.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων αυτή η νόστιμη ουσία έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τροφίμων ως φυσικό και πλούσιο σε θρεπτικά γλυκαντικό.

Η Γύρη

Η γύρη έχει κληθεί ως ένα τρόφιμο θαύμα και «Αμβροσία των Θεών» καθώς είναι ένα από τα πιο θρεπτικά υλικά στον κόσμο. Καθώς οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από το εσωτερικό του λουλουδιού, συγκεντρώνουν επίσης τη γύρη ή αλλιώς τους «αρσενικούς σπόρους των λουλουδιών». Οι μέλισσες συνδυάζουν τη γύρη με το δικό τους σάλιο και νέκταρ και δημιουργούν μικρούς κόκκους που ονομάζουμε Bee Pollen.

Η γύρη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φορτώνεται με αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και συνένζυμα. Λόγω του υψηλού επιπέδου της διατροφικής αξίας της γύρης, είναι γνωστό ότι αθλητές παγκόσμιας κλάσης χρησιμοποιούν τη γύρη για να υποστηρίξουν την υποστήριξη διατροφής τους και τις υψηλές επιδόσεις τους.

Οι μέλισσες εργάζονται όλη την ημέρα σε ένα καταπληκτικό ρυθμό που απαιτεί τη διατροφική υποστήριξη της γύρης. Οι άνθρωποι επίσης χρησιμοποιούν τη γύρη γιατί παρέχει φυσική ενέργεια και αντοχή. Η Γύρη, μαζί με τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέλισσας είναι μερικές σπάνιες ουσίες, όπου οι επιστήμονες σε εργαστήρια δεν μπορούν συνθετικά να τις παράγουν.

Η φύση έχει δημιουργήσει ένα ιδιόκτητο τύπο για γύρη που ακόμη και τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά δεν έχουν ακόμη καταλάβουν.

Η Πρόπολη

Η πρόπολη είναι γνωστή ως ο μεγάλος υπερασπιστής της κυψέλης. Η λέξη πρόπολη προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις «προ», που σημαίνει πριν και «πόλις» που σημαίνει πόλη. Εάν μεταφραστεί σωστά, πρόπολη σημαίνει άμυνες πριν από την πόλη.

Οι Μέλισσες ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό των κυψελών τους, κάνουν επισκευές, σφραγίζουν τις ρωγμές και τις γωνίες με πρόπολη για να προστατεύσουν την αποικία κατά των επιβλαβών βακτηρίων.

Επιστήμονες και μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι η πρόπολη έχει δημιουργηθεί από τις πλούσιες σε πολυφαινόλες ρητίνες από δέντρα και φυτά. Αυτές οι ρητίνες είναι φυσικές και χρησιμοποιούνται για την προστασία του φυτού και για να θεραπεύσουν ζημιές στο φυτό ή το δένδρο.

Όπως η γύρη και το μέλι οι μέλισσες εξαγάγουν ρητίνες και στη συνέχεια προσθέτουν τα δικά τους ένζυμα και μαζί δημιουργούν τη πρόπολη. Όπως και οι μέλισσες, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί πρόπολη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την προστασία από τα βακτηρίδια.

Ο Βασιλικός Πολτός

Αν και τελευταίος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερος σημαντικός είναι το Royal Jelly – ο Βασιλικός Πολτός, «το φαγητό για μια βασίλισσα». Ο βασιλικός πολτός τροφοδοτείται για να επιλεγεί η προνύμφη των μελισσών από τη γέννηση με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης τους σε βασίλισσες.

Η μόνη διαφορά μεταξύ μια προνύμφης που γίνεται μια βασίλισσα ή μια μέλισσα εργαζόμενος, είναι ότι η βασίλισσα τροφοδοτείται με βασιλικό πολτό και η μέλισσα εργαζόμενος τρέφεται με μέλι και γύρη.

Ο βασιλικός πολτός είναι θεωρείτε ως «γάλα» που μια μέλισσα νοσοκόμα εκκρίνει από τους υποφάρυγγες αδένες στο κεφάλι της. Ο βασιλικός πολτός είναι ένα πακέτο με αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, και άλλα μοναδικά θρεπτικά συστατικά όπως λεκιθίνη, κολλαγόνο, EFA και γ-σφαιρίνη. Αυτό παρέχει τη βασίλισσα με τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να ωριμάσει γρήγορα, αυξάνεται κατά 40% μεγαλύτερο από τις κανονικές μέλισσες, και παρέχει στην κυψέλη πάνω από 3 εκατομμύρια αυγά στη διάρκεια της ζωής της.

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα ειδικό φυσικό συστατικό που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να υποστηρίξει υγιή μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, την αναπαραγωγική υγεία, τη ζωτικότητα και την υγεία των κυττάρων.

Pin It on Pinterest

Share This